Vi måste rädda julen

Att vara den som ser julen försvinna

Något som oroar mig djupt är att julen inte längre är som förr. Vad har hänt med vår forna jul? Finns verkligen tomten i lika hög grad som tidigare, eller är det ett faktum att denna mytomspunna person har blivit kidnappad? Ibland känns det faktiskt så. Jag har många gånger funderat på alla de sagor i berättelser som finns. Här handlar det om att tomten inte är tillräckligt tjock till julafton, att Happy saknas inför New Year eller att något annat är fel. Många gånger funderar jag på om det inte är dags att slänga på deckarhatten på Tigger i Nalle Puh, plocka fram Rudolf med röda mulen för att söka efter Tomen och Happy. Ja, detta låter kanske knäppt och är det förmodligen också. Det är nog helt enkelt så att vi glömt en massa traditioner med åren.

Återuppta de gamla jultraditionerna

Det är hög tid att återuppta de gamla jultraditionerna och funderar på vad denna högtid egentligen står för. Det är inte alls så att du måste vara kraftigt religiös för att känna och förstå detta. Många av traditionerna som är förknippade med julen har mycket lite med detta och göra, medan andra även kan uppskattas av alla på något sätt i alla fall. Här behövs det ingen Tigger, Nalle Puh eller Rudolf. Bara sunt förnuft och ta vara på saker som verkligen handlar om värme och kärlek. Allting behöver inte handla om Internet, Facebook, andra sociala media och att din mobil måste sitta klistrad i handen hela tiden. Du klarar dig bra ett par dagar utan detta, för att uppleva och bevara något som verkligen måste få finnas kvar.

Ja, för att klara av att vara den som verkligen är med och räddar julen så att den kan få leva vidare, så behöver du inte gå till kyrkan klockan fem på juldagsmorgonen. Naturligtvis kan detta även för de som inte är religiösa vara en upplevelse. Det kan vara så att ditt eller dina barn och du kan uppskatta detta. Vacker och traditionell musik, ett vitt snötäcke på vägen dit och en berättelse i modern tappning om vad julen betyder. Ja, det kan helt enkelt vara vackert. Likaså den sjuarmade ljusstaken, Här har detta en kraftig koppling med religion, men behöver inte vara så för dig och din familj. Det kan helt enkelt också vara vackert, sprida värme och ljus samtidigt som det bevarar traditionerna.

Julen är barnens högtid

Något som står helt klart är att julen är barnens högtid. Detta vet jag med säkerhet då det lilla barnet i mig aldrig lämnat min numera vuxna kropp. Vi måste alltid vara så vuxna idag, komma med de perfekta lösningarna och vara sådär moderna. Jag vill fortfarande leka och en del av mig vill fortfarande tro att tomtefar och nissarna verkligen finns och har en verkstad någonstans vid toppen av polcirkeln. I de flesta familjer är det i alla fall så att det handlar mycket om barnen, julklappar och den goda julmaten. Detta är toppen och något som absolut inte får ändras på. Kan det bara inte vara så att det kan få fortsätta finnas en dag som endast består av lycka för dessa små varelser. Se deras tindrande ögon och förstå vad detta betyder är något som i alla fall jag gör.

Att hitta den perfekta julklappen

Om det nu är klappar och tomten som är viktig inför julen och du verkligen vet att tomten i finns i verkligheten. Ja, då vet du att det är du som får denna gosiga lilla gubbe att leva vidare genom att placera julklapparna under granen. Här handlar det då om att finna de perfekta julklapparna. Att göra detta till dina barn handlar inte alls om att vara forskare. Du vet helt enkelt vad som är deras intresse, samtidigt som du vill att de ska vara utvecklande och bra i någon form. Vuxna gillar också julklappar och här kan det ibland vara svårare. Vad ger du till den som redan har allt? Kan du ge bort något viktigt utan att vara den som gör någon ledsen? Kanske vet du inte ens själv vad du önskar dig i julklapp.