Julens goda mat

När det talas om julen så måste ju en av de stora traditionerna med denna högtid vara julmaten. Här finns det alltid något för alla smaker och åldrar. Barnen gillar naturligtvis skinkan, julkorven och köttbullarna samt i vissa fall även de härliga revbensspjällen. Jag miss själv när jag var liten knatte, men för mig handlade det mest om att vara den som väntade på kvällens risgrynsgröt. Ja, det var min favorit. Nu när jag är med i den vuxna skaran gillar jag naturligtvis sillen och potatisen tillsammans med snaps och glögg. Ja, jag är inte nykterist på något sätt, men jag vet att inte skämma ut mig och dricker med förstånd.

Egentligen är det fantastiskt hur mycket gott det kan finnas på ett svenskt julbord. Här har vi även tagit in lite influenser från andra länder i dagens moderna julbord, vilket inte alls är fel. Så länge skinka, sill, Janssons Frestelse, prinskorven och allt annat fortfarande finns där. De traditionella saker måste få leva kvar, samtidigt som vi numera är mångkulturella, vilket då betyder att det även kan vara ett positivt tillskott rörande julmat. Hur som helst är julens goda mat något som inte kan få försvinna. Du får bara inte vara den som ger dina barn pytt i panna, för att sedan ge dem en tårtbit till efterrätt. Gör du det så har du mördat en del av julen. Mördare hamnar i fängelse.