Enkla tips för en säker och mysig jul  

Julen är en av våra mer älskade högtider, och det är viktigt för många att den blir så bra och mysig som möjligt. När jag tänker på vad som är viktigast under julen så tänker jag inte bara på mysig julstämning och god julmat, utan även på säkerheten. Har du kommit ihåg att släcka ljuset?-lappen på dörren blir mer aktuell än vanligt då många av oss tänder ett flertal ljus under julen, och inte bara på advent. Därför är det extra viktigt att tänka på säkerheten under julen för att kunna ha en så mysig jul som möjligt utan att något tråkigt händer.  

Här är några tips på hur du säkerställer att din jul blir så säker som möjligt:  

Se till att brandvarnaren fungerar  

Det är jätteviktigt att du har en fungerande brandvarnare i ditt hem! Bor du dessutom i ett hem med mer än en våning så är det viktigt att du har en brandvarnare på varje plan. Det bästa är att ha en brandvarnare i varje sovrum också, så att varje person i hemmet kan bli väckt i tid om olyckan skulle vara framme.  

Du behöver testa din brandvarnare regelbundet, helst en gång i månaden.  

Förutom brandvarnare kan det vara bra att komplimentera med en brandfilt eller en brandsläckare så du har möjlighet att släcka eldsvådan själv. Använd gärna en pulversläckare då dessa kan släcka elden på det mesta som finns i ett hem. Är du osäker på hur man använder en pulversläckare så läs på och kolla videor för att lära dig hur.  

Håll koll på dina ljus  

Att ha levande ljus tända är något som hör till julen, framför allt på advent. Det är mycket lätt att en brand startar på grund av endast ett levande ljus, så därför är det jätteviktigt att du håller koll på dessa. Detta bör du tänka på:  

  • Se till att dina ljus står stadigt.  
  • Ha inte ljusen för nära gardiner eller uppe på TV:n 
  • Använd ljusstakar i material som inte kan börja brinna, till exempel smide och keramik.  
  • Placera aldrig många värmeljus nära varandra på en bricka eller ett fat.  
  • Ha inget brännbart material på din ljusstake.  

Och viktigast av allt: lämna aldrig levande ljus utan uppsikt!  

Julbelysning  

Det är inte bara levande ljus som kan orsaka olyckor i hemmet. Vanlig julbelysning, så som adventsljusstakar och stjärnor, kan orsaka kortslutning. Så istället för att släcka belysningen med enbart strömbrytaren, så börja att ta för vana att dra ut sladden helt och hållet istället.  

Ta det lugnt och umgås med vänner och med dig själv  

Bland allt det här seriösa så kan det vara bra att påminna om att även ta det lugnt under julen. Julen är inte till för att stressa, även om det lätt kan bli så. Faktum är att de flesta av oss faktiskt önskar sig en lugn och stressfri jul i julklapp. Därför är det viktigt att tillåta sig själv att varva ner och ta det lugnt.  

Tätt följt av att ta det lugnt så kommer önskan att spendera julen ihop med familj och vänner. Det finns många som är ensamma på julen, antingen självvalt eller ofrivilligt. Om du är en person som gillar att fira julen ihop med vänner och familj, eller ensam, är helt upp till dig, men om du känner någon som är ofrivilligt ensam på julen så vore det en fin idé att bjuda in denna person till ert julfirande.  

Julen handlar mycket om gemenskap, men det är också en tid då vi får lite extra tid över till att göra sånt som vi tycker om att göra och att reflektera över det gångna året. Så se till att nyttja hela julledigheten till din fördel, och glöm för all del inte av säkerheten!